HTML staat voor HyperText Mark-up Language. HTML is waarschijnlijk de makkelijkste programmeertaal die er is. Binnen een paar minuten zul je in staat zijn je eerste pagina te maken, geloof mij maar. Er zijn verschillende programma's, html-editors, die het je zonder html kennis ook mogelijk maken een pagina te bouwen. Toch is het verstandig eerst alle lessen te doorlopen, voordat je aan de slag gaat met een editor. Editors zijn namelijk beperkt en voor aanpassingen heb je toch echt kennis van html nodig. Wat je wel kunt doen is op de download pagina alvast een editor uitzoeken, zodat je kunt downloaden terwijl je de lessen doorloopt. Maar goed... laten we beginnen.
Om te laten zien hoe html werkt gaan we eerst even een zeer eenvoudige pagina maken en deze vervolgens bekijken in een browser. Daarna zal ik uitleggen wat we nu gedaan hebben.
1Open MS Kladblok.
2Typ in : Test
3Ga naar Bestand en dan naar Opslaan als
4Zet Opslaan als type op Alle bestanden (*.*)
5Voer als bestandsnaam in : test.htm
6Sla test.htm op een makkelijke plek op. Ik ga er van uit dat dit c:\test.htm is.
7Open je browser.
8Typ in de adresbalk : c:\test.htm
Tattaaa.....je eerste pagina !
Wat hebben we nu gedaan ?
We hebben in kladblok een tekst getypt en opgeslagen als een .htm bestand. Een browser leest de tekst en de tags ( Les 2 ) in dit bestand en laat het vervolgens zien.
Let op ! We hebben het bestand opgeslagen als .htm. Je kan hiervoor ook .html kiezen, heeft hetzelfde effect.
Let op ! Doordat je jouw paginaatje in je browser zag, kun je misschien denken dat je bij deze zichtbaar bent geworden voor de hele wereld. Is niet zo. Alleen jij kan hem nu nog zien. Om hem te 'publiceren' dien je hem te uploaden naar een server. In de laatste les wordt je uitgelegd hoe je dit kunt doen.

Browser
Dat Microsoft of Netscape ding dat je gebruikt om te surfen. Zijn gratis te verkrijgen op respectievelijk
microsoft.com en netscape.com.

MS Kladblok
In het Engels : "Notepad". Zit standaard bij Windows. Kijk in je Start-menu eens onder "Accesoires" of "Bureau-accesoires". Niks gevonden ? Download dan UltraEdit, via de
download pagina.
Tags
Zijn een soort opdrachten die je aan een browser kan geven, maar wacht maar...dat komt in de volgende les aan de orde.

Server
Een centrale computer in een netwerk van computers. De server waar ik het nu over heb is een webserver. Hierop kun je je pagina zetten (
uploaden) zodat deze voor iedereen zichtbaar zal zijn.
Uploaden
Downloaden ken je vast wel. Een programmaatje o.i.d. van "het internet" naar je computer halen. Uploaden is precies hetzelfde. Met uploaden wordt het overbrengen van een bestand o.i.d. van je computer af, het "internet" op. In het laatste hoofdstuk wordt je hier meer over verteld.