Ad-Aware
Gratis software
Anti-spyware
Ad-Aware Free is de geheel herziene nieuwe versie van de betrouwbare anti-spyware software uit Zweden. Ad-Aware verwijdert op grondige wijze allerlei vervelende spyware en adware van uw pc en is al jaren een van de populairste gratis programma's op dit gebied.
OpenOffice.org is een compleet en gratis Nederlandstalig kantoorpakket, met Nederlandse spellingcontrole, dat een volwaardige vervanger van Microsoft Office (Word, Excel en Powerpoint) is. Met OpenOffice.org kunt u probleemloos al uw bestaande Word-, Excel-, Powerpoint- en WordPerfect- en PDF-documenten openen, bewerken en opslaan.
Zelfde functionaliteit als Microsoft Office
De OpenOffice.org office suite beschikt over:
- een tekstverwerker (Writer, vergelijkbaar met Word)
- een spreadsheetprogramma (Calc, vergelijkbaar met Excel)
- een presentatieprogramma (Impress, vergelijkbaar met Powerpoint)
- een tekenprogramma (Draw)
- een formule-editor (Math)
- een database (Base, vergelijkbaar met Access)
Al deze programma's hebben een vergelijkbare look and feel als de onderdelen van Microsoft Office, zodat de overstap niet moeilijk zal verlopen. Als extraatje kunt u met OpenOffice.org ook bestanden met één druk op de knop opslaan in PDF-formaat. Handig als u zeker wilt weten dat de juiste lay-out behouden blijft in uw document.
PDF bewerken
Vanaf OpenOffice.org 3.0 kunt u bovendien een extensie downloaden om PDF'jes ook mee te bewerken en ze vervolgens weer op te slaan. Ideaal als u nog snel een pdf'je moet aanpassen en het originele bestand is niet voorhanden. Lees de instructies hoe u de Sun PDF Import extensie installeert.
OpenOffice.org kent alle bekende functies die u kent uit Microsoft Office, zoals onder andere:
- opslaan als .doc, .xls, .pps
- Nederlandse spellingcontrole en wijzigingen bijhouden
- sjablonen en opmaakprofielen
- woorden tellen en autocorrectie
- inhoudsopgave/register maken
- uitgebreide lay-out-mogelijkheden
En meer:
- bestanden opslaan als PDF
- ondersteuning voor ODF en Microsoft Office 2007
- mogelijkheid om extensies te installeren
- een update-functie zodat u gemakkelijk kunt controleren of er een nieuwe versie is
OpenOffice
Taal: Nederlands en Engels
Taal: Nederlands en Engels
Vergelijkbaar met:   Internet Explorer
Firefox is een veilige, gebruikersvriendelijke, snelle en complete browser. Firefox beschikt over een goede ingebouwde popup blocker en downloadt automatisch zijn eigen (beveiligings)updates, zodat u nieuwe versies van Firefox binnenhaalt zonder dat u er naar hoeft om te kijken.
Firefox is veilig
Sowieso is Firefox veiliger dan Internet Explorer (vergelijk hier het aantal lekken in de browsers) en de kans dat u door spyware of virussen besmet wordt is klein, want Firefox kent geen ondersteuning voor de potentieel gevaarlijke Active X en VB-script-technieken. Bovendien heeft Firefox de beschikking over ingebouwde anti-phishing- en anti-malware-protectie die u waarschuwt voor kwaadwillende sites. Gevonden lekken in Firefox worden over het algemeen snel gedicht.
Firefox
Taal: Nederlands en Engels
Geschikt voor:
Windows 2000/XP/Vista/7
Anti-virus - Vergelijkbaar met: Norton Anti-Virus
Avira AntiVir Personal is een volwaardige anti-virus-oplossing die alle activiteiten op uw pc constant in de gaten houdt. Bovendien biedt Avira AntiVir gratis updates. Dit programma is Duitse degelijkheid zonder verdere poespas.
Bij tests van anti-virus-software doet AntiVir het vaak erg goed en komt het meestal als een van de besten uit de bus. De software beschikt ook over rootkit-detectie en spoort dialers, spyware en Trojans op.
AntiVir kijkt dagelijks of er updates zijn en u kunt ook instellen dat het programma elke dag uw pc scant op virussen.
Avira AntiVir
Taal: Engels
AVG Anti-Virus 9.0 is gratis te downloaden
AVG Technologies heeft versie 9.0 van AVG Free Anti-Virus officieel uitgegeven. Hierin is onder andere basisbescherming tegen rootkits opgenomen. Ook zou AVG 9 volgens de producent veel sneller zijn dan voorganger AVG 8.
De snelheidswinst bij het scannen (de traagte was een zwak punt in de vorige versie) pakt AVG 9 door een optimalisatiescan. De eerste scan na installatie duurt nog even lang. Maar na deze zogeheten 'optimalisatiescan' worden onveranderde systeembestanden niet telkens opnieuw gecontroleerd. Hierdoor zou bij volgende scans een snelheidswinst tot 80% geboekt moeten worden.
AVG Anti-Virus
Taal: Nederlands en Engels
Fotobewerking - Vergelijkbaar met: PhotoShop
PhotoFiltre is een zeer goede, uitgebreide foto-editor met een gebruikersvriendelijke interface. Het programma beschikt over alle standaardfuncties om afbeeldingen te bewerken en foto's te retoucheren. Bovendien kunt u nog plugins downloaden voor extra effecten.
Met PhotoFiltre kunt u helderheid, contrast, kleur, verzadiging en gamma correctie aanpassen. Ook bevat het fotobewerkingsprogramma tientallen artistieke filters, zoals waterverf, pasteltinten, Indische inkt, pointillisme, en puzzelstukjes.
Verder kunt u verschillende soorten selecties maken en heeft u diverse tekengereedschappen (zoals toverstokje, pipet, spuitbus, nevel, kloon- en uitsmeerinstrumenten) en penselen tot uw beschikking.  PhotoFiltre heeft een gebruikersvriendelijke interface
PhotoFiltre
Taal: Nederlands en Engels
Fotobeheer
IrfanView is een snel en multifunctioneel fotoprogramma. U kunt afbeeldingen vlug bewerken en bekijken. Verder is IrfanView heel geschikt om slideshows (diavoorstellingen) en screenshots mee te maken en bovendien kunt u er filmpjes mee afspelen.
Handig is dat IrfanView eenvoudige fotobewerking en de weergave van afbeeldingen combineert. Daarom is het al jaren bestaande IrfanView ook een veelgebruikt programma bij cursussen fotobewerking. Met IrfanView kunt u foto's vergroten, verkleinen, roteren, kleurcorrectie en filters toepassen enzovoort.
Voordelen ten opzichte van sommige andere programma's zijn dat IrfanView snel is en weinig geheugen gebruikt. Bovendien worden - zeker als u de plugins ook installeert - zeer veel afbeeldingssoorten ondersteund. En als uniek extraatje kunt u bijna alle video- en audiobestanden afspelen met IrfanView, dat dus ook nog een mediaspeler is (daarvoor dient u wel de plugins te downloaden en installeren).
Vanaf versie 4.10 beschikt IrfanView ook over een plugin - IrfanPaint - om mee te tekenen. Deze is niet heel uitgebreid maar biedt enkele basisfuncties.
Al met al is IrfanView een snel en compleet programma waarmee u bijna alle afbeeldingen kunt bewerken en weergeven. De interface is wel wat ouderwets. Het Nederlandse taalpakket dient u los te installeren.
Installatie instructies: Waarschuwing Bij de installatie krijgt u de vraag of u Google Toolbar en Google Desktop Search ook wilt installeren. Als u dat niet wilt moet u die opties uitzetten! Haal de vinkjes weg en klik Volgende
IrfanViewNederlands
Taal: Nederlands en Engels
Fotobewerking - Vergelijkbaar met: PhotoShop
GIMP (GNU Image Manipulation Program) is het uitgebreidste en beste gratis programma voor fotobewerking. Deze oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde software is ook al jaren beschikbaar voor Windows en Mac OS X en kan op veel onderdelen de concurrentie aan met het alombekende (en dure) Photoshop. Als u geen professioneel grafisch ontwerper bent dan kunt u waarschijnlijk prima uit de voeten met GIMP.
GIMP bevat zeer veel opties voor de bewerking van foto's en beelden. Een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Natuurlijk kan GIMP de volgende bewerkingen uitvoeren op afbeeldingen:
- vergroten/verkleinen/schalen
- roteren en bijsnijden
- kleur/helderheid aanpassen
- retoucheren
- uitgummen, airbrush, penselen
- selecteren op kleur, vorm
- hoeken meten etc.

Verder kunt u met GIMP werken met lagen en sjablonen en heeft u tientallen filters en scripts tot uw beschikking om allerlei effecten te bewerkstelligen. Zo kunt u onder andere lichteffecten en schaduwen aanbrengen, afbeeldingen vervormen en bepaalde stijlen toepassen op een foto (kubisme, impressionisme, Van Gogh, olieverf, sepia etc.). Ook kunt u uit verschillende randen en lijstjes kiezen en bijvoorbeeld koffievlekken op een foto 'morsen'.
Een schermafdruk (screenshot) maken is mogelijk met GIMP en u kunt plaatjes rechtstreeks importeren vanuit uw scanner of digitale camera.
Met GIMP kunt u verder zelf logo's, knoppen (buttons) en afbeeldingen maken - voor op uw website bijvoorbeeld.
De interface van GIMP is wel even wennen. Doordat GIMP zo uitgebreid is zitten sommige mogelijkheden nogal verstopt. Het is dus even zoeken om alle functies te ontdekken, maar dan heeft u ook wat. In GIMP 2.6 is de menustructuur al vereenvoudigd en gebruikersvriendelijker gemaakt.
Het is aan te raden om ook eens een kijkje te nemen bij de (Nederlandse) cursussen en handleidingen.
GIMP

Nederlandse hjulpbestanden
Taal: Nederlands en Engels
Anti-spyware
Spybot Search & Destroy is een oudgediende op het gebied van spywareverwijdering. Het programma verwijdert zeer veel spyware en adware (en daarmee onder andere ongewenste toegevoegde favorieten, veranderde startpagina, ongewilde zoekbalken en programma's die u bespioneren) en heeft bovendien nog vele handige extra functies.
Met Spybot S&D kunt u uw pc scannen op de meest voorkomende spyware en adware (en ook een aantal trojans, dialers en keyloggers). Omdat er elke dag nieuwe spyware bijkomt moet u Spybot regelmatig zelf updaten. Dit moet u in ieder geval elke keer voordat u uw pc gaat scannen doen. De updates voor Spybot S&D zijn gratis.
Spybot Search & Destroy
Taal: Nederlands en Engels
Wordt vervolgd
Advanced SystemCare Gratis biedt u een gemakkelijke manier voor niet-technische gebruikers om routine-onderhoud uit te voeren en het systeem optimalisatie tweaks toe te passen. Het schoont de pc op en laat hem terug sneller werken. De interface is zeer eenvoudig en bevat maar een paar knoppen.
De onderhoudsectie richt zich op vier gebieden: spyware verwijderen, registerschoonmaak, een privacyscan en overbodige bestanden verwijderen. De knop systeemdiagnose biedt optimalisatiegereedschap, detecteert spyware, defragmenteert de harde schijf en scant op gekaapte Windows-instellingen. Bij een test neemt de hele scan en schoonmaakoperatie minder dan tien minuten in beslag.
Advanced SystemCare
Taal: Nederlands en Engels
Geluidsbewerking
Audacity is de beste gratis editor om uw muziek mee te bewerken. Geluidsbewerking wordt heel eenvoudig met dit uitgebreide en overzichtelijke programma. U kunt mp3's, wav-, flac- en ogg-bestanden bewerken en Audacity biedt de mogelijkheid om audio direct op te nemen van microfoon, geluidskaart, cd, cassette of lp. Met Audacity kunt u zo makkelijk knippen en plakken in geluidsbestanden en uw eigen mix maken.
Met Audacity kunt u:
- opnemen (van microfoon, line in, aux, tv tuner, cd speler, etc.)
- knippen, plakken en mixen
- meerdere sporen bewerken
- diverse geluidseffecten toepassen (wahwah, echo, fade, achterstevoren etc.)
- converteren naar wav, ogg vorbis, flac en mp3 (Lame plugin benodigd)
- volume, snelheid en toonhoogte aanpassen
Audacity is een volwassen geluidsbewerker die de moeite waard is om uit te proberen.
Audacity
Taal: Nederlands en Engels
PDF bekijken
Vergelijkbaar met:
Adobe Reader
Foxit Reader is een prima programma om uw PDF-bestanden mee te bekijken. Het is een eenvoudige, lichte PDF reader, die echter veel sneller opstart dan het uitgebreide, maar trage en logge Adobe Reader. Foxit heeft nu ook browser plugins om PDF te bekijken in Internet Explorer en Firefox.
Een ander verschil: Foxit Reader is maar een paar MB om te downloaden, terwijl u voor Adobe tientallen MB's moet binnenhalen. Foxit Reader biedt veel mogelijkheden die Adobe ook heeft. Onder andere de optie om formulieren in te vullen. In versie 2.3 zit ook een mediaspeler en ondersteuning voor tabbladen.
In versie 3 van Foxit Reader is een plugin voor Firefox toegevoegd, zodat u vanuit de Mozilla-browser met behulp van Foxit pdf'jes kunt bekijken. Een Foxit-plugin voor Internet Explorer bestond al eerder.
Foxit Reader heeft in de gratis versie ook nog enkele geavanceerde functies zoals het toevoegen van notities. Voor meer werktuigen dient u de betaalde versie van Foxit aan te schaffen. De gratis Foxit Reader zal voor de meeste mensen echter meer dan voldoende zijn.
Voordelen: Foxit Reader start heel snel op. Prima reader om snel PDF'jes mee te bekijken. Met plugins voor Internet Explorer en Firefox.
Nadelen: Foxit is wat minder uitgebreid dan Adobe. Tijdens de installatie krijgt u een onnodige toolbar opgedrongen (die u niet hoeft te installeren)


Foxit Reader (PDF)
Taal: Nederlands en Engels
Winzip NIET GRATIS, maar wel eindeloos te gebruiken zonder te betalen. Inpakken (comprimeren) en uitpakken van bestanden. Het meest populaire compressietoepassing voor Windows met meer dan 115 milioen downloads. - Vlug en gemakkelijk zippen en unzippen van bestanden en mappen. - Bespaart opslagruimte, levert een forse tijdsvermindering van email-overdracht en slaat documenten effectief op. - Gemakkelijk bruikbare AES codering om uw kwetsbare data te beschermen. - Flexibele interface voor gebruiker: de WinZip Wizard voor beginners sluit aan op uw gevoel en de, met een award bekroonde, WinZip Classic interface voor gevorderden. Ondersteuning van files .tar, .gz, .z, .taz, .tgz, .arj, .lzh, .arc, .cab, .zip, .rar ...
WinZip
Taal: Nederlands en Engels
Meer dan 60.000.000 Users gebruikers in meer dan 50 landen werken reeds succesvol met TeamViewer - wanneer doet u ook mee?
Na het downloaden kan TeamViewer onmiddellijk worden gebruikt. Laden, starten en u kunt beginnen - uw eerste sessie kan in minder dan een minuut beginnen!
Commerciële gebruikers mogen de hier aangeboden downloads voor testdoeleinden gebruiken - Voor privé-gebruikers is TeamViewer gratis.
Support op afstand
Met TeamViewer kunt u elke computer op afstand bedienen alsof u recht voor het scherm zit - zelfs door firewalls heen. Uw partner hoeft alleen een kleine toepassing te starten die zelfs niet geďnstalleerd hoeft te worden of waarvoor geen beheerdersrechten nodig zijn. Voor meer inlichtingen kunt u met mij contact opnemen: info@rama11.nl

TeamViewer
Taal: Nederlands
Geschikt voor:
Windows 2000/XP/Vista/7

580 473 635
Reddingswerker voor gewiste bestanden
U hebt per ongeluk een bestand gewist? Stop meteen waar u mee bezig bent en download het gratis FreeUndelete om, met een beetje geluk, de blooper te herstellen.
Als u een bestand wist op een harde schijf betekent het niet dat het altijd onherroepelijk is. Feitelijk wist u alleen de toegang tot het bestand en pas als u door op te slaan of te kopiëren nieuwe data op de schijf vastlegt, verdwijnt het gewiste bestand of map onder een nieuwe laag.
Met een beetje geluk kunt u, met de hulp van FreeUndelete, dit soort bestanden of mappen terughalen en terugzetten op de oude locatie. Hoe langer de tijd tussen uw foutje en de reddingsactie, hoe groter de kans dat delen van de verdwenen data overschreven zijn. Wacht dus niet te lang met het gebruik van dit handige programma.
Scan de bewuste schijf en FreeUndelete toont u een lijst met bestanden die u hebt gewist. Neem een kijkje in de
handleiding om te zien welke technieken u het beste kunt gebruiken om uw data te redden. En zorg vooral dat u het programma niet installeert op een locatie waar u per ongeluk iets hebt gewist. Best kunt u het programma prefentief installeeren.
Onbedoeld bestanden wissen hoeft geen onherroepelijke ramp te zijn als u niet te lang wacht en de hulp van FreeUndelete inroept
.
Handleiding
FreeUndelete
Taal: Nederlands en Engels
Met Deepburner kunt u DVD's en CD's branden. Deepburner wordt aangeboden in een betaalde versie maar ook in een gratis versie die iets minder uitgebreid is.
Met Deepburner kunt u zowel audio als data bestanden op een disk branden.
De gratis versie van Deepburner biedt u:

CD's kopieren en branden
DVD's kopieren en branden
ISO-images maken en branden
Audio-CD's kopieren en branden

Op de website van de producent van deze gratis software kunt u meer informatie vinden en kunt u de software downloaden.

http://www.deepburner.com/?r=download&pr=language_files
Rechts klikken op (Nederlands) DeepBurnerNld.lng en kiezen voor 'Doel opslaan als...' en mee in de installatie directorie plaatsen.
Deepburner
Taal: Nederlands en Engels
ImgBurn is software waarmee u gratis CD, DVD, High Definition DVD en Blu-ray discs kunt branden. Met ImgBurn kunt u ook image-bestanden lezen, opbouwen en schrijven.
Verder kunt u met ImgBurn controleren of de fysieke disc-brander in uw PC naar behoren functioneert en of gebrande CD's of DVD's ook compleet zijn.
ImgBurn heeft de volgende functies:

lezen van image bestanden
opbouwen van image bestanden
schrijven van image bestanden naar CD, DVD, Blu-ray of High Definition DVD
ImgBurn ondersteunt vele image bestandsformaten waaronder: BIN, ISO, IMG, DI, DVD, GI, NRG, MDS en PDI
Vergeet niet de Nederlandse module te downloaden op dezelfde download pagina.

Op de website van de producent van deze gratis software kunt u meer informatie vinden en kunt u de software downloaden.
ImgBurn
Taal: Nederlands en Engels
Eraser is een handig werktuig om bestanden, documenten of een hele harde schijf op een veilige manier te wissen zonder sporen achter te laten. In het Engels wordt dit secure deletion genoemd en je doet dit met een eraser of shredder. In het Nederlands zou je dit een soort digitale papierversnipperaar kunnen noemen. Eraser wist bestanden namelijk praktisch voorgoed uit door ze tot 35 maal te overschrijven. Nuttig als u op uw privacy gesteld bent.
Waarom zou u bestanden zo vaak moeten uitwissen, kunt u ze niet gewoon in de prullenbak gooien en deze legen?
Bestanden zijn helemaal niet weg als u ze in de prullenbak gooit en daarna de prullenbak leegt. Windows zegt alleen dat het plekje op de harde schijf waar dit bestand staat 'leeg' is, zodat andere bestanden ook deze ruimte in kunnen nemen. Als de weggegooide bestanden daarna niet, of te weinig, overschreven worden door andere bestanden, kunnen ze door iedereen met simpele bestandsherstel software teruggevonden worden. Zelfs het formatteren van een harde schijf is niet afdoende.
Eraser lost dit probleem op en wist de bestanden die u wilt weggooien (of de harde schijf die u leeg wilt maken) volledig, zonder dat ze teruggevonden kunnen worden. Met Eraser kunt u bestanden tot 35 maal overschrijven, zodat ze (behalve misschien door gespecialiseerde laboratoria) niet meer traceerbaar zijn.

Eraser is geďntegreerd in Windows Verkenner: klik met de rechtermuisknop op een bestand en u krijgt de optie het volledig te wissen.
Het vernietigen van tijdelijke bestanden of de inhoud van de prullenbak kan bij de taakplanner van Windows ingeroosterd worden (bij elke start bijvoorbeeld) via Erase Schedule. Let wel heel goed op welke mappen of bestanden u wilt wissen (voor gevorderden)!
Harde schijf wissen
Als u een gehele harde schijf van een pc veilig wilt wissen dan kunt u in Windows onder Start | Programma's | Eraser | Create Boot Nuke Disk een cd of floppy disk maken waarmee u vervolgens de harddisk kunt wissen (mits u Eraser geďnstalleerd heeft natuurlijk). Ook kunt u met DBAN de schijf wissen
Eraser
Taal: Nederlands en Engels
Het programma Auto Gordian Knot (AutoGK) bevat alles wat je nodig hebt om DVD's legaal naar Xvid- of DivX-formaat te converteren. Je hoeft geen bijkomende programma's op te snorren, AutoGK heeft alles aan boord. Alleen de DivX-codec moet je nog installeren, en die vind je op www.divx.com.
Probeer eerst de standaardinstellingen eens uit en waag je dan eventueel wat dieper in de wereld van geavanceerde compressiemethodes. Vergeet de tijd waarin je je moest verdiepen in resoluties en bitrates, je zorgen moest maken over een geschikt splitspunt, compatibiliteitstests moest uitvoeren en de bijpassende resolutie moest kiezen, lastig gevallen werd met zaken als interlaced enz... AutoGK doet dit allemaal voor je!
AutoGK
dvd ripper
Handleiding
Voor de liefhebbers van Nederlandstalige (en andere) muziek.:
http://muzieknl.startnederland.nl/

Hoe de muziek te downloaden (uitleg):
http://www.youtube.com/watch?v=AaqFuRTGoIM

Software downloaden om de mp3 uit 'Youtube' te halen:
http://www.dvdvideosoft.com
Mp3 beluisteren
en downloaden

Taal: Nederlands en Engels
Taal: Engels
CCleaner haalt in een handomdraai de bezem door je systeem. De applicatie verwijdert tijdelijke internetbestanden, je surfgeschiedenis en desgewenst geďnstalleerde programma's. Daarnaast maakt de software je (Windows) register schoon en ruimt het overgebleven delen van verwijderde programma's op.

CCleaner ondersteunt alle moderne browsers. Hoewel de hoofdfunctie het opschonen van tijdelijke internetbestanden betreft, gaat de software verder. Een scan van je register-integriteit controleert op ontbrekende DLL (systeem-) bestanden en problemen met Microsoft's besturingselement ActiveX. Deze scan behandelt tevens moeilijkheden met verouderde software omdat CCleaner bijhoudt wat je installeert. Zo verwijder je met één klik kwaadwillende of slecht functionerende
PC opschonen
Taal: Nederlands en Engels
http://ccleaner.nl.softonic.com/